Peter Laviolette a Seattle? Zde jsou 3 důvody, proč by toto spojení fungovalo

08. 01. 2020, 17:30 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Nashville Predators se v první polovině letošního ročníku nedařilo podle očekávání a generální manažer David Poille se rozhodl odvolat hlavního trenéra Petera Lavioletta, který u týmu strávil více než pět sezon. Přestože zkušený kouč přišel o místo, nemusí se o další směřování své kariéry strachovat, jelikož s jeho úspěchy o něj bude v lize zájem vždy. Jako hlavní kandidát na služby trojnásobného otce se aktuálně jeví stále nepojmenovaný klub ze Seattle, jenž s příchodem sezony 2021-22 rozšíří počet týmů v soutěži na dvaatřicet. Spojení Lavioletta s hlavním městem kávy by dávalo smysl z několika důvodů.

Důvod 1: Ron Francis


Vraťme se zpět v čase do roku 2003. Před Vánoci trápící se Carolina odvolala hlavního trenéra Paula Maurice a nahradil ho mladý (v té době 39 let) Peter Laviolette, který dokázal v obou předchozích sezonách u New York Islanders proklouznout do play off. V tu chvíli plnila funkci kapitána jednačtyřicetiletá legenda Ron Francis. V současnosti je stejný muž zaměstnán jako generální manažer organizace ze Seattlu a čeká ho jedno z prvních klíčových rozhodnutí ve funkci. Musí najít a zaměstnat (nejlépe do letošního léta) nový trenérský tým. Opětovné spojení s Laviolettem se vzhledem k minulosti přímo nabízí.

Důvod 2: Laviolettovy úspěchy


Rodák z Massachusetts zatím odtrénoval v NHL 1 210 zápasů s bilancí 637-425-25-123 (výhry-prohry-remízy-prohry v prodloužení), za 13 sezon (nepočítaje ty, v jejichž průběhu byl zaměstnán a vyhozen) postoupil se svými svěřenci desetkrát do vyřazovacích bojů, třikrát je dovedl do finále play off a jednou (2006) dokázal pozvednout nad hlavu Stanley Cup. Kouči s takovým výčtem se nemusejí o nezájem ze strany zaměstnavatelů strachovat. Naopak. Většinou si mohou vybírat z několika nabídek. A Seattlu by se rychlá konkurenceschopnost jistě, s přihlédnutím k úspěchům Golden Knights, líbila.

Důvod 3: Práce se začínajícími týmy


Když Laviolette přišel k Islanders, měl tým z Long Islandu za sebou sedm sezon v řadě bez účasti v play off. S ním u kormidla si připsal dva postupy v řadě. Po výluce se jeho Hurricanes dokázali nejlépe adaptovat na nové podmínky platových stropů a uzmuli již zmiňovaný Stanley Cup, přestože před ní zůstali dvakrát před branami play off. Ve své první sezoně na lavičce Philadelphie dokázal tým dovést k první účasti ve finále od roku 1997. A Nashville? Tým věčně končící nejdéle ve druhém kole pod jeho taktovkou ovládl v roce 2017 celou konferenci a padl až po šestizápasovém boji ve finále proti Pittsburghu. Každý z dosavadních čtyř celků dokázal nějakým způsobem pozvednou. A přesně v tomto duchu by jistě chtěli začít i v Seattle.