Poznejte 6 vítězů a poražených letošní uzávěrky přestupů

25. 02. 2020, 15:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Při pondělní uzávěrce přestupů proběhlo celkem 32 trejdů, do kterých se zapojilo na 28 týmů a dres změnilo 55 hráčů. Beze změn zůstali pouze Winnipeg Jets, St. Louis Blues a Minnesota Wild, přičemž všechny tři celky provedly výměny v předchozích dnech. Velkou aktivitu bylo možno zaznamenat ve Východní konferenci v čele s Carolinou, na divokém západu se činili především albertské kluby Calgary a Edmonton. Pro koho konec přestupového období dopadl dobře a může se poplácat po ramenou? Kdo naopak ostrouhal?

Vítězové


CAR Carolina Hurricanes

Když se těsně před uzávěrkou přestupů ukáže, že budou v důsledku zdravotních problémů dlouhodobě chybět dva z vašich top obránců, musíte flexibilně reagovat a být schopní najít náhrady bez výraznějšího zasahování do týmu. Přesně takový kousek se povedl Carolině v čele s generálním manažerem Donem Waddellem.

Na listině dlouhodobě zraněných se ocitli Dougie Hamilton a Brett Pesce. Waddell tedy neváhal, prozkoumal trh a podařilo se mu přivést Sami Vatanena z New Jersey a Brady Skjeia z Manhattanu. Za prvního jmenovaného poslal Devils volbu ve 2. kole draftu, obránce farmy Frederika Claessona a prospekta Janne Kuokkanena, Rangers získali za Skjeia volbu v 1. kole draftu.

O několik hodin dříve navíc Canes předvedli další mistrovský kousek ziskem centra Vincenta Trochecka z Floridy, které poslali balíček hráčů v podobě Erica Hauly, Lucase Wallmarka, Eetu Luostarinena a Chase Priskieho. Někomu by se mohla zdát protihodnota pro Cats vysoká, původně ale klub z Miami požadoval za Trochecka mladého Martina Nečase, tudíž se jedná ze strany Panthers o dobrou 'slevu'.

"Líbí se mi, co Carolina předvedla. Je to ale jako sedět při pokeru u stolu s párem královen na ruce. Jste opravdu silní, ale u stejného stolu sedí minimálně další čtyři hráči, kteří vsadili all-in. Podívejte se na Boston, Pittsburgh, Tampu Bay a Washington. První dvě kola play off budou epická," nechal se slyšet jeden skaut.

EDM Edmonton Oilers

Starý lišák Ken Holland ukázal, že má stále v rukávu několik es. Oilers primárně bojovali (a stále bojují) s platovým stropem, který jim měl svázat ruce a zkomplikovat příchod jakýchkoli posil. Holland však usedl ke svému stolu a vymyslel několik výměn, které jeho týmu zvýšily šance v play off.

Hlavním obchodním partnerem Edmontonu se stal bývalý Hollandův klub Detroit. Již brzy ráno našeho času se Olejářům podařilo získat zkušeného obránce Mikea Greena (Detroit si ponechá polovinu jeho platu), za něhož Red Wings poslali Kylea Brodziaka a podmíněnou volbu ve 4. kole draftu, která se může přeměnit ve 3. kolo, pokud Edmonton postoupí alespoň do finále konference a Green odehraje alespoň polovinu zápasů v play off.

Rudá Křídla nakonec poslala do nejseverněji položeného sídla klubu NHL rychlonohého útočníka Andrease Athanasioua a získala za něj Sama Gagnera a dvě volby ve 2. kole draftu. Téměř zdarma (pouze za 5. kolo výběru noviců) přivedli oranžovo-modří Tylera Ennise, který ročně pobírá pouze 800 000 dolarů. Posledním trejdem se stal příchod Anguse Redmonda a podmíněného 7. kola (pouze v případě, že Persson odehraje v příští sezoně za Ducks alespoň 25 utkání) z Anaheimu za Joela Perssona.

"Víte, kdo si zaslouží uznání? Kenny Holland. Myslím, že všechny jeho kroky byly fantistické. Vím, že Mike green již není žádaným zbožím, ale stále má své kvality. Athanasiou má neskutečný talent a Oilers za něj nemuseli obětovat mnoho. Pokud dokáže v Edmontonu dozrát, bude se jednat o nejrychlejší tým v lize," pochválil Hollanda další skaut.

OTT Ottawa Senators

Oproti předchozím týmům je Ottawa příkladem prodávajícího celku. Senators se podařilo za Pageaua a Namestnikova získat volby v prvním, druhém a čtvrtém kole draftu (pokud letos Islanders získají Stanley Cup, přibude Sens i 3. kolo). Celek z hlavního města Kanady tedy stále myslí pouze na budoucnost a v letošním draftu bude mít k dispozici hned tři volby v prvním kole - svou, původně patřící San Jose (výměnou za Erika Karlssona) a nyní převezmou též místo po Islanders.

K cenným volbám navíc přibyl Matthew Peca z Montrealu, který si při svém dnešním debutu připsal za Senators první bod. Ottawa za něj dala Aarona Luchuka a volbu v 7. kole draftu.

NYR New York Rangers

Na první pohled se pro někoho může jednat o překvapivou volbu, jelikož Rangers nebyli tak aktivní, jak se od nich čekalo. Neodešli Kreider ani Georgiev, nejčastěji skloňovaná jména ve spojitosti s možnými trejdy. Klubu z Manhattanu se ale včera podařilo definitivně určit směr, kterým se bude celá organizace ubírat. Přestavba se výrazně urychlí. Chris Kreider nakonec v New Yorku zůstává a prodloužil s ním spolupráci až do roku 2027.

Jediným trejdem se tak stal odchod Brady Skjeia do Caroliny. Jednalo se sice o těžké rozhodnutí, jelikož byl Skjei jedním ze základních stavebních kamenů obrany modro-červených, výhody jsou ovšem veliké. Rangers se za něj podařilo získat volbu v prvním kole draftu a především si uvolnili pod platovým stropem 5,25 milionu dolarů na podpis nových smluv se svými mladými hráči.

Čestná uznání


PIT Pens dokázali rozšířit svůj kádr a jsou plně připraveni na nástrahy velké marodky, která je tradičně provází rok co rok. Podařilo se jim získat veterána Patricka Marleaua, útočníka Evana Rodriguese a navrátit Conora Shearyho, jenž s nimi vyhrál dva Stanley Cupy.
BOS Od Bruins se čekal nákup veteránů a velkých ryb. Nakonec jsme se dočkali mladých posil z Anaheimu v podobě Ondřeje Kašeho (již tři dny před uzávěrkou) a Nicka Ritchieho. Bostonu se navíc podařilo zbavit většiny kontraktu Davida Backese.

Poražení


TOR Toronto Maple Leafs

Zatímco největší konkurenti rychle posilovali, největší posilou Toronta se stal šestadvacetiletý Calle Rosén, který se po roce vrací do svého bývalého klubu, přičemž za celou kariéru stihl naskočit celkově do 16 utkání NHL. Není divu, že se v řadách fanoušků Leafs zvedla vlna obrovské kritiky a hashtag #FireDubas (vhoďte Dubase) zaplnil sociální sítě, přestože nutno přiznat, že je tato vlna podpořena ostudnou prohrou s Carolinou.

Tým potřeboval získat především obránce, v tomto směru ale Dubas nic nepodnikl. Je tedy čas na jeho propuštění? Ne. Tým si prošel těžkou změnou trenérského týmu a pod novým lodivodem zatím hraje nevyrovnaně. Dubas si pouze vzal čas do mimosezonního období, aby si byl jistý směrem, jakým se tento tým ubírá. Vše tedy bude záviset na (ne)úspěchu letošní sezony. Postoupí Leafs od play off? A pokud ano, dokáží konkurovat velkým favoritům? Prozatím vychází modro-bílí z tohoto kolotoče, a s přihlédnutím k aktivitě soupeřů, jako jasný poražený.

NSH Nashville Predators

Letošní uzávěrka přestupů se Nashvillu vůbec nepovedla. Tým hraje pod své možnosti a je aktuálně mimo pozice pro vyřazovací boje. Výměna, která by týmu dala novou jiskru, se ale neudála. David Poille mohl vyměnit Mikaela Granlunda a Craiga Smithe, o něž může v létě přijít bez náhrady, a vyřešit díky jejich odchodu největší problémy svého celku, jedinou výměnou se ale stalo získání Korbiniana Holzera za Matta Irwina a volbu v 6. kole draftu.