Preview série 2019/20: Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens

28. 07. 2020, 15:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Zkušený celek proti týmu, který bude sázet na defenzivu a svého gólmana, takový souboj nabízí předkolo letošního play off mezi Pittsburghem a Montrealem, které se bude hrát na tři vítězná utkání. Papírovým favoritem jsou Penguins, kteří skončili v konferenci na pátém místě, zatímco Canadiens o sedm příček níže. Tým z Pensylvánie se však před vyhlášením pauzy herně trápil. Najde formu po několikaměsíční přestávce, nebo Habs vycítí šanci?

TVÁŘÍ V TVÁŘ

PITSTATISTIKAMTL
3,20Průměr vstřelených branek2,93
2,84Průměr inkasovaných branek3,10
19,91%Přesilové hry17,74%
82,11%Oslabení78,67%
48,87%Vhazování50,44%
2Vzájomné zápasy 1


PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

PIT Murray, nebo Jarry?

Matt Murray nezažil nejlepší ročník. Za 38 zápasů sice vychytal 20 výher, nepochytal ale ani 90 % na něj mířících puků. Hrdina play off 2016 a 2017 se navíc o klec musel dělit s Tristanem Jarrym, který konečně začal naplňovat svůj potenciál. Jarry má mnohem lepší úspěšnost (92,1 %), vychytal stejný počet výher v méně utkáních a navíc přidal tři nuly. Trenér Sullivan má nyní před sebou obtížnou volbu. Dá přednost zkušenějšímu z obou brankářů, nebo vsadí na dravé mládí?

Osobní tip: V brankovišti dostane přednost Tristan Jarry. Sullivan už jednou upřednostnil mladšího gólmana před zkušenějším (Murray před Jarrym) a risk byl v tomto případě zisk.

MTL Vylepší Habs své speciální týmy?

Hra v přesilovkách a oslabení nabývá během vyřazovacích bojů ještě většího významu. Pokud chtějí Canadiens pomýšlet na úspěch, měli by svá čísla oproti základní části o několik procent vylepšit. Pouhých 17,74 % využitých početních výhod stačí v rámci postupující čtyřiadvacítky na 20. příčku, ve Východní konferenci na třetí od konce. Oslabení je o něco málo úspěšnější a stačí na celkové 18. místo v rámci postupujících celků. Na druhou stranu se celku z Quebecu proti Penguins v letošním ročníku dařilo. Během tří zápasů dokázali využít každou čtvrtou přesilovou hru (25 %) a ubránit skvělých 87,5 %. Pokud se Habs bude proti Pittsburghu dařit podobně i nyní, má tým okolo Sidney Crosbyho problém.

PITMTL Vhazování jako klíč k úspěchu?

Pokud mají v něčem červeno-modří převahu, je to vhazování. Především díky práci Phillipa Danaulta (54,5 %) se Habs dostali nad 50% úspěšnost a drží 10. příčku mezi všemi postupujícími. Centři Pens si však během oněch tří vzájemných utkání dokázali se středními útočníky Montrealu poradit (52,6 %). Pokud by série byla vyrovnaná, mohla by o postupujícím nakonec rozhodnout vyšší úspěšnost vhazování (především v klíčových situacích).

PIT Spolupráce jedniček a sedmiček

Kdyby se dlouhodobě zranila dvojice tahounů, většině týmů by tato nepříjemnost výrazně zkomplikovala cestu do play off. Ne však Pittsburghu. Když se zranili Sidney Crosby i Jake Guentzel, kormidla se ujali (již tradičně) Evgeni Malkin a poměrně překvapivě Bryan Rust. Hráči s čísly 71 a 17 na dresech nasázeli do sítí soupeřů 52 branek, přičemž i oni vynechali několik utkání kvůli zdravotním problémům. Nyní jsou všichni čtyři připraveni a Montreal bude mít plné ruce práce uhlídat dvě elitní řady najednou.

PITMTL Weber vs Letang

Ani jedna z obran obou soupeřů nepatří k nejlepším v lize. Obě ale dirigují hvězdní zadáci. Na straně Penguins je to Kris Letang, na druhé straně barikády stojí Shea Weber. Oběma se podařilo v letošním ročníku nastřílet 15 branek a oba budou z modré čáry řídit přesilové hry. Kdo z duelu vyjde vítězně? Na to budeme znát odpověď nejdéle 8. srpna.

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

PIT Teddy Blueger

Lotyšský útočník hrál sice v checking line a do hry se za stejného počtu hráčů na ledě příliš nedostal, to ale neplatí o oslabení. V něm strávil v průměru 2 minuty a 23 sekund na zápas, čímž překonal i všechny zadáky. Během početních nevýhod se často pouštěl do útoku a zaznamenal dva body. Montreal si na jeho útočné výlety ve vlastní početní nevýhodě bude muset dát pozor.

MTL Jesperi Kotkaniemi

Mladá naděje se v letošním ročníku herně trápila a na nějaký čas dokonce spadla do AHL. Do Toronta ale s týmem odcestoval, tudíž bude minimálně připraven jako zdravý náhradník. Trenér Julien by mu ale měl dát šanci, jelikož se i přes malý počet bodů v letošní sezoně stále jedná o velmi slušného tvůrce hry, který dokáže zamotat obráncům soupeře hlavu šikovnýma rukama. A takových by Montreal mohl spočítat na prstech jedné ruky.


VÝROKY OD LEDU

"Zabalil jsem si s sebou asi 37 obleků, protože tady plánujeme zůstat až do října," Jason Zucker je připravený dojít s Pittsburghem co nejdál.

"Můžeme být outsideři klidně pořád a bude to v pořádku," nechal se slyšet kapitán Canadiens Shea Weber, kterému vyhovuje fakt, že se jeho týmu moc nevěří.

ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORAPITVSMTL
Tomáš David3:1
Tomáš Zahorák3:0
Denis Masaryk3:1
Michal Holler3:0