Šokující loterie: Lafreniere do týmu z play off, Sens i Wings ostrouhali

27. 06. 2020, 02:40 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Máme za sebou další draftovou loterii, při které se řešila pouze jedna otázka - Kdo získá první volbu a tím pádem Alexise Lafreniera? Největší šanci měla Ottawa díky volbám číslo dva a tři (dohromady 25 %), jedničku držel Detroit (18,5 %). Štěstí se nakonec neusmálo ani na jednoho, jelikož první volbu vyhraje jeden z týmů, které vypadnou v předkole. Lafreniere tedy bude muset na svůj celek v NHL ještě chvíli počkat.

Kapitán juniorského celku Rimouski Oceánic nabíral v 52 zápasech 112 bodů za 35 branek a 77 asistencí. Na přelomu desetiletí si zahrál v České republice na MSJ, kde dokázal i přes zranění kolene dotáhnout kanadský výběr k vytouženému zlatu. Lafreniere se stane první frankofonní jedničkou draftu od roku 2003, kdy se nejvýše zvoleným novicem stal brankář Marc-André Fleury. Frankofonní jedničku v poli, Vincenta Lecavaliera, si naposledy vybrala Tampa Bay před 22 lety.

Druhou volbu obdrželo Los Angeles, které by se mělo rozhodovat mezi Quintonem Byfieldem a Timem Stutzlem. Nejzklamaněji se musejí cítit fanoušci Detroitu, jejichž tým spadl z prvního na čtvrté místo, a Ottawy, která sice dokázala uhájit třetí příčku, ale se svou volbou spadla na pátou.

Čeká nás tedy další loterie, ve které se rozhodne mezi osmi vyřazenými týmy (všechny se stejnou šancí) o držiteli první volby a zároveň novém klubu pro Alexise Lafreniera.