Review série 2019/20: Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets

10. 08. 2020, 10:00 » Review - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Nejvyrovnanější série předkola play off plná zvratů, vychytaných nul a prodloužení nakonec skončila výhrou Columbusu po pěti utkáních. Proč se v sérii, která připomínala horskou dráhu, nakonec radovali Blue Jackets, přestože rozhodně nebyli považováni za papírové favority?




ROZHODUJÍCÍ FAKTORY SÉRIE

TOR

Starpower

Auston Matthews má za sebou z individuálního pohledu skvělou sérii. Během pěti zápasů nastřádal šest bodů a byl jediným hráčem týmu, který měl kladné hodnocení v tabulce pravdy. Stejné výkony ale modro-bílí potřebovali i od tahounů typu Marner a Tavares. První jmenovaný sice zaznamenal čtyři gólové nahrávky, ale nevstřelil jediný gól. Kapitán týmu zase zaznamenal pouze tři body.

Torontský syndrom

Neschopnost zvítězit v rozhodujících zápasech začíná být u Maple Leafs téměř chorobná, skoro bychom mohli říct, že hráči trpí Torontským syndromem. V roce 2013 pustili ve třetí třetině sedmého zápasu vedení 4:1 a od té doby prohráli všechna utkání, v nichž čelili vyřazení (nejčastěji proti Bruins). Nejinak tomu bylo i letos, kdy se do cesty postavil houževnatý Columbus. Nyní se v největším městě Kanady musí zabývat otázkou, jak tento syndrom překonat.

CBJ

Obrana, obrana, obrana

Když nemáte v útoku dynama typu Matthews, musíte začít urputně bránit. Zvlášť, když soupeř má takových hvězd několik. Trenér Tortorella nasadil na Maple Leafs tvrdý obranný systém a ti na něj nedokázali najít odpověď.

Brankáři

V sérii se představili Joonas Korpisalo i Elvis Merzlikins a oba zářili. Finský maskovaný muž vychytal dvě nuly a Lotyš dokázal držet naděje Jackets při velkých obratech v zápasech tři a čtyři. Korpisalo lovil puk ze své sítě celkem pětkrát ze 114 střel, což činí fascinující úspěšnost zákroků 95,6 % a průměr 1,45 inkasované branky na utkání. Kdyby nebylo hrozivého závěru utkání číslo čtyři, kdy se Torontu podařilo třemi trefami dorovnat až v samém závěru základní hrací doby, měl by Merzlikins ještě lepší čísla než 94,6 % pochytaných střel a 1,96 puštěné branky na duel. I tak se však jedná u naprosto špičková čísla, která byla největším rozhodujícím faktorem série.

ROZPIS ZAPASŮ