Preview série 2019/20: Vegas Golden Knights - Dallas Stars

06. 09. 2020, 19:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Vegas se vrací do finále konference po jednoleté pauze a tentokrát se v něm utká s Dallasem, který se do třetího kola vyřazovacích bojů kvalifikoval poprvé od roku 2008. Ačkoli jdou Golden Knights jako prví tým po základní části do boje proti čtvrtým Stars, favorita tato série nemá. S jakými zbraněmi oba celky vyrukují? Na co se budou moci v boji o Campbellovu mísu spoléhat?



TVÁŘÍ V TVÁŘ

VGKSTATISTIKA (V PLAY OFF)DAL
3,27Průměr vstřelených branek3,31
2,33Průměr inkasovaných branek3,50
20,5 %Přesilové hry28,3 %
87,8 %Oslabení82,3 %
43,7 %Vhazování49,9 %


PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

VGK Situace v brankovišti na straně jedné...

Kouč DeBoer má poměrně příjemné starosti. Musí se rozhodovat, jakého ze dvou skvělých gólmanů pošle do hry. Přednost zatím dostával Robin Lehner. Pokud by se mu přestalo dařit, je v záloze připraven Marc-André Fleury, který plnil roli jedničky týmu od začátku jeho existence. Lehner má úspěšnost zákroků 91,8 % a počet inkasovaných gólů dokázal stlačit pod dva na utkání. Fleurymu se tolik nedaří. Vychytal sice tři výhry, nezastavil ale ani 90 % všech na něj mířících střel.

DAL ... a na straně druhé

Na druhou stranu má Rick Bowness jiné starosti. Jednička Dallas Ben Bishop není schopná (z neznámých důvodů) chytat. Maskovaným mužem číslo jedna se tak stala jedna z nejlepších dvojek v lize, veterán Anton Khudobin. Ten zatím chytá průměrně s úspěšností zákroků 90,9 %. Stars ale nikoho lepšího aktuálně k dispozici nemají. Bude čtyřiatřicetiletý Kazachstánec na odhodlaného soupeře stačit?

DAL Probudí se první útok?

První útok Dallasu ve složení Radulov-Benn-Seguin v první fázi play off dominoval. Poměrně se mu dařilo i v prvních utkáních proti Avalanche. Během posledních tří duelů se ale této trojici podařilo vstřelit pouze tři góly (z toho dal dva Radulov v utkání číslo sedm) a Stars by od ní potřebovali větší příspěvek, zvlášť od Tylera Seguina, který během posledních čtyř zápasů nezaznamenal ani bod.

DAL Jakou tvář ukáže Gurianov?

Proti Calgary se z něj stal zabijácký snajper a zažil utkání se čtyřmi vstřelenými brankami, v sérii s Coloradem se z něj stal elitní tvůrce hry s celkovými pěti gólovými přihrávkami. Jak se Gurianov předvede proti Vegas? Ať už vytasí svou přesnou střelu, nebo schopnost přesných přihrávek, musí si na něj dávat beci Vegas velký pozor.

VGK Expres z kasína: Tuch, Pacioretty, Theodore

Celkem deset gólů a 19 bodů zaznamenala proti Vancouveru trojice Tuch, Pacioretty, Theodore. Oba útočníci rozdali do sítě Nucks čtyři branky a Theodore vyhrál bodování týmu díky sedmi asistencím, ke kterým přidal dvě trefy včetně té, jenž zajistila Vegas postup do finále konference. DeBoer bude na ně sázet i proti Dallasu.

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

VGK Zach Whitecloud

Mladý zadák ukazuje, jak velký v něm třímá potenciál. Defenzivně laděný obránce, který občas přispěje i směrem dopředu, se napevno usadil v sestavě Golden Knights a důvěru trenérskému týmu bohatě splácí. DeBoer na něj sází především při oslabení. V nich tráví v průměru 4 minuty a 20 sekund na zápas. Při nich i mimo ně blokuje střely soupeřů. V této disciplíně je dokonce nejlepší z celého týmu (18).

DAL Joel Kiviranta

Hrdina okamžiku. Finský forvard Kiviranta odehrál svůj první zápas proti Coloradu a to v utkání číslo sedm. V něm nejenom zaznamenal svůj první gól v NHL, ale také hattrick, který zkompletoval gólem v prodloužení. To se naposledy povedlo Wayneu Gretzkymu v roce 1993. Bude se Kivirantovi dařit i proti Golden Knights?


VÝROKY OD LEDU

"Máme hodně šikovných hráčů, ale nakonec vyhraje tým, který bude makat tvrději," uvědomuje si útočník Vegas Jonathan Marchessault.

"Už jsme tady [v bublině] 40 dní. Celou dobu máme jeden druhého, je tady sranda a vždycky je tu o dělat. Takže jsem rád, že tady zůstáváme," vyjádřil se k životu v Edmontonu kapitán Dallasu Jamie Benn.

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORAVGKVSDAL
Tomáš David3:4
Tomáš Zahorák
4
:
3
Denis Masaryk
4
:
3
Michal Holler4:1