Jak bude vypadat sezona 2020-21?

24. 10. 2020, 15:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Nedlouho poté, co Steven Stamkos zvedl nad hlavu Stanley Cup, se vedení NHL a NHLPA intenzivně začala zabývat podobou sezony 2020-21. Původní plán zněl směle – začít 1. prosince a odehrát plnou sezonu, tedy 82 zápasů v základní části a další dva měsíce bojovat o pohár. Záhy ale začalo být jasné, že se původní termín zahájení nového ročníku nestihne. Nyní Gary Bettman hlásí plán začátku sezony na Nový rok, tedy 1. ledna. Opět s plným jízdním řádem. Zrušení Winter Classic a All-Star Game ale napovídá, že i tato vyhlídka je velice optimistická. Jaká by tedy mohla být reálná podoba nové sezony? Zanalyzovali jsme pro Vás všechny možnosti a komentáře odborníků a osobností přímo od zdroje.

Nejdříve se pojďme zaměřit na důvody, proč je současný plán ligy nepravděpodobný. Hlavní roli opět hrají dva faktory – peníze a koronavirus. Onemocnění se, podobě jako v Česku, rychle šíří i v Kanadě a Spojených státech. I kdyby se v rámci několika týdnů podařilo vyvinout vakcínu, je dle biochemika z ottawské univerzity Earla Browna pravděpodobnost, že lidé budou na začátku nového roku proti COVID-19 imunní stejně vysoká, jako že ministr Prymula v té restauraci ve středu opravdu nebyl.

„Za současné situace bych si na to, že na začátku roku 2021 bude mít NHL fanoušky na stadionech, své peníze nevsadil,“ nechal se slyšet Brown. A zde se dostáváme ke druhému kameni úrazu. Přestože si liga jistě svých fanoušků váží, jde především o jejich peníze. Bez fanoušků NHL přichází o miliony a miliony dolarů. Cíl je tedy jasný – odehrát sezonu s fandy v ochozech za každou cenu.

Z toho důvodu nevidí současné datum jako pravděpodobné ani profesor montrealské univerzity ekonomiky sportu Moshe Lander: „NHL nemůže do 1. ledna stihnout splnit všechny náležitosti. Určitě nebudou mít fanoušky na stadionu a problém bude i s cestováním týmů. Liga tedy bude muset něco obětovat.“

Kdy se tedy začne znovu hrát?


Alespoň trochu světla do celé záležitosti vnesl majitel Golden Knights Bill Foley, který se v jednom z místních rádií nechal slyšet, že reálné je spíše datum 1. února a zkrácená základní část na 60 zápasů. Z pohledu času by se nejednalo o tak velký problém – sezona by se prodloužila oproti normálu přibližně o měsíc, tedy do července, a ta další by mohla začínat pouze s minimálním posunem – ten nastává až, opět, s koronavirem a uzavřením hranic mezi Kanadou a Spojenými státy.

Great news.

This jersey - and lots of other Alexis Lafrenière merch - can now be yours. ➡️ https://t.co/TBYkYeje03 pic.twitter.com/CKoaMidp3D

New York Rangers (@NYRangers) October 22, 2020

Kdy se dočkáme Lafreniera mezi mantinely NHL v barvách Rangers?


Jak bude sezona vypadat?


Tým MLB (baseball) Toronto Blue Jays byl nucen hrát své domácí zápasy na hřišti farmářského týmu v Buffalu, jelikož celky ze Spojených států nemohly cestovat do země javorového listu. Tato možnost je ale pro NHL nereálná. Proč? Z jednoduchého důvodu. MLB má pouze jeden kanadský klub. NHL jich má sedm. Hokej je navíc v druhém nejrozlehlejším státu světa, oproti baseballu, náboženstvím a fanoušků by se citelně dotknulo, kdyby jejich milované celky hrály před příznivci v USA.

„Určitě vznikne kanadská divize a budou hrát spolu. Hranice letos nepřekročí, jinak si budou koledovat o velký problém,“ naznačil jeden z možných postupů Foley. Vedení soutěže údajně vážně uvažuje o změně svého rozložení. Jak by měla nová podoba ligy vypadat? Konference zaniknout. Divize se změní. Některé zdroje hovoří o vzniku pěti divizí – Kanadská, Severovýchodní, Centrální, Jihovýchodní a Západní – jiné pouze o čtyřech – Kanadská, Atlantická, Centrální a Metropolitní. Z pohledu matematiky dává větší smysl rozdělení do čtyř divizí. Ta říká, že do play off musíte jít s počtem účastníků, který odpovídá mocnině dvojky, tedy 2, 4, 8, 16, nebo 32. Tato čísla by se s pěti divizemi skládala obtížně.

Ať už tak, či onak, kanadská divize by měla vzniknout v obou případech. V praxi by celá sezona vypadala tak, že by týmy hrály proti sobě pouze v rámci divize. Každý s každým by tedy odehrál minimálně osm utkání.

Jak by měly nové divize vypadat?


KANADSKÁ DIVIZE - VANEDMCGYTOROTTMTLWPG
ATLANTICKÁ DIVIZE - CHISTLBOSTBLBUFFLADETNSH
CENTRÁLNÍ DIVIZE - SJSVGKLAKARIANACOLMINDAL
METROPOLITNÍ DIVIZE - NYRPITNYIPHINJDCBJWSHCAR

Stále jde o peníze


Další potenciální možností je opětovné zavedení bublin. Toto východisko se však nelíbí ani jedné straně – hráči by rozhodně nepřistoupili na možnost být dlouhodobě zavření na jednom místě, fanoušci by nemohli chodit na stadiony a ztráty by se pohybovaly v astronomických výškách – a je nereálná.

I bez ohledu na finální podobu ročníku 2020-21 je jedna věc jistá. NHL se bude pohybovat v červených číslech a má jediný úděl – ztráty minimalizovat. „Neumím si představit, že by v následující sezoně vydělali. Půjde pouze o to, kdo bude mít nejmenší ztráty,“ dodává Lander.

Otázek je stále mnoho. A jasné odpovědi nám dá až čas.