Preview: 12. Columbus Blue Jackets - velké hodnocení příchodů a odchodů

01. 01. 2021, 12:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Překvapivě málo posil. Tak by se dala v jedné větě shrnout okurková sezona v podání Columbusu. Jedná se o dobré rozhodnutí? Jakou známku si od nás odnese generální manažer Kekalainen?



Klíčové příchody:


MTL Max Domi, C, 25 let
MIN Mikko Koivu, C, 37 let

Jediné dvě význačné posily přišly na post středního útočníka. Max Domi přichází po dvou sezonách v Montrealu. V ročníku 2018-19 dokázal zářit a připsat si 72 bodů, v tom posledním jeho čísla klesla. Jak si povede v prvním roce za Modrokabátníky?

Zkušenosti modro-červeným přinese Mikko Koivu, který svou celou dosavadní kariéru hrál pouze v barvách Minnesoty. V posledních dvou sezonách bojoval se zdravotními trablemi. Dokázal je během dlouhé pauzy definitivně vyléčit?

Známka: B-


Klíčové odchody:


MTL Josh Anderson, PK, 26 let
NJD Ryan Murray, O, 27 let
FLA Alexander Wennberg, C, 26 let

Kdybychom měli charakterizovat hru Andersona v minimálním počtu slov, řekli bychom efektivní drtič. Anderson rozhodně nehraje v rukavičkách, zároveň ale umí střílet góly a dobře bránit. Jeho bojovnost by mohli Jackets postrádat.

Ryan Murray kdysi patřil mezi nejnadějnější obránce ligy. Jeho kariéru ale provázela především zranění a nyní se s Columbusem definitivně loučí.

Alexander Wennberg zažil svůj dosavadní vrchol kariéry v ročníku 2016-17, kdy si připsal slušných 59 bodů. Od té doby ale jeho čísla klesala a v poslední sezoně zapsal pouhých 22 úspěchů.

Známka: B


Výběry na draftu:


Na řadu měl jít Hendrix Lappiere či Connor Zary. Columbus ale k překvapení všech ukázal z 21. místa na ruského útočníka Yegora Chinakhova.

Yegor Chinakhov, 19 let (Avangard Omsk)

Minulý rok byl hvězdou MHL (nižší ruské ligy), letos září v KHL, kde si za 27 zápasů připsal 15 bodů. Skauti ho přiřazují k Tanneru Pearsonovi.

Známka: B


Prodloužení smluv: Kole Sherwood, Matiss Kivlenieks, Gabriel Carlsson, Calvin Thürkauf, Kevin Stenlund, Ryan MacInnis, Vladislav Gavrikov

Dobré podpisy zaznamenal Columbus především v obraně, když prodloužil kontrakty nadějným mladíkům Gavrikovi a Carlssonovi. Nejdůležitější smlouvou se ale stala ta, kterou podepsal Pierre-Luc Dubois. První centr Blue Jackets se s jejich vedením dohodl na dvouletém kontraktu s ročním platem 5 milionů dolarů.

Známka: A-


Místo pod platovým stropem: 4 225 875 USD

Krok vpřed: Angažování Domiho

Dubois a Domi nyní mohou vytvořit úderné duo centrů, okolo kterých může Columbus znovu vystavit silný útok, který značně utrpěl minulý rok po odchodu Panarina a Duchenea. Pokud navíc týmu vydrží naprosto špičkově hrající obrana, může se celek z Ohia zařadit mezi nejsilnější v lize.

Krok vedle: Málo nových jmen

Columbus se zbavil povětšinou neefektivních či věčně zraněných hráčů. Možná ale mohl rozšířit svůj kádr o několik dalších zkušenějších jmen, která by byla připravená naskočit v případě zranění některých hráčů ze základní soupisky.

Shrnutí


Jackets splnili několik úkolů, které si před začátkem mimosezonního období stanovili – především podepsali Duboise. Tým ale mohl přivést jedno či dvě další jména z trhu volných hráčů.

Celková známka:


B